Hoppa till innehåll

Piacon har omcertifierat Islands största köpcentrum

  Smáralind, ett av Islands största köpcentrum, blev 2019 den första 
  BREEAM In-Use certifierade byggnaden på Island. Piacon AB var ansvarig för certifieringen.

  Nu, drygt tre år senare, har Smáralind omcertifierats av Emil Fållbäck, miljökonsult och BiU-assessor på Piacon.

  “Vid den ursprungliga certifieringen användes den gamla manualen för BiU v2015, men nu uppdaterade vi stora delar av arbetet för att det skulle gå i linje med den senaste manualversionen BiU v.6.”, säger Emil.

  Smáralind ägs och förvaltas av det isländska fastighetsbolaget Reginn hf. Piacon kom i kontakt med Reginn i samband med att den isländska investeringsbanken Fossar Investment Bank Markets arbetade med att ta fram ett ramverk för grön finansiering av byggnader på Island.

  “Fossar letade efter en konsultfirma med god erfarenhet av BREEAM In-Use, då det vid denna tidpunkt inte fanns några BiU-assessorer på Island. De kontaktade oss på Piacon efter en rekommendation från Atrium Ljungberg. Så ett stort tack till AL för den vänliga gesten”, säger Emil och fortsätter:

  “Och tack till Reginn för möjligheten att få besöka Island och samarbeta med deras kunniga och trevliga medarbetare”. 

  Under tiden som Emil och Pia Öhrling, vd och grundare på Piacon, var på Island för att inspektera byggnaden, passade de på att besöka den blå lagunen.

  “Via bokningen avböjde Pia “Premium Experience” för att hon tyckte det lät för dyrt och valde istället ett annat alternativ. Väl på plats visade det sig att hon klickat och betalt för ”Luxury Spa Retreat”, vilket var ännu dyrare och inkluderade en avskild lagun med tillhörande omklädningsrum, restaurang och spa”, avslutar Emil med ett garv.

  Kortfakta om Smáralind:

  ☘️ 62 000 kvadratmeter butiksyta
  ☘️ 100-tal butiker
  ☘️ Byggnaden är designad av Building Design Partnership Ltd i samarbete med ASK architects

  Skip to content