Hoppa till innehåll

Miljökonsult från Fröskog tog emot prestigefylld utmärkelse i San Francisco

  TISDAG 15 NOVEMBER 2022 @PROVINSTIDNINGEN DALSLAND

  Tack vare sin gedigna erfarenhet och kunskap inom hållbart byggande har miljösamordnaren Pia Öhrling, som första svensk, tagit emot den prestigefyllda utmärkelsen Leed Fellow av Green Business Certification Inc, GBCI.

  Det är ett värdefullt nätverk för hela bygg- och fastighetsbranschen.

  Pia Öhrling

  Miljökonsulten Pia Öhrling, ursprungligen från Fröskog där hon fortfarande är
  sommarboende, har en diger erfarenhet från hållbart byggande. Numera bor hon i
  Stockholm där hon driver miljökonsultföretaget Piacon.
  I september blev hon nominerad till utmärkelsen Leed Fellow. Nyligen var hon över till USA för att tillsammans med 19 andra nya Leed Fellows ta emot utmärkelsen av Peter
  Templeton, interim president och vd i GBCI, i samband med en byggmässa med fokus på miljö, i San Francisco.

  Det var trevligt att få träffa de andra Leed Fellows och skapa ett kontaktnät som sträcker sig över hela världen.

  Pia Öhrling

  Aktiv i minst tio år

  Leed är ett globalt certifieringssystem som används för att identifiera, genomföra och mäta hållbar design, konstruktion, drift och underhåll av byggnader. För att vara aktuell för utmärkelsen Leed Fellow krävs det att man visat exceptionella resultat och bidragit till skapandet av hållbara byggnader inom Leed under minst tio år.


  I dagsläget finns det 358 Leed Fellow-representanter runt om i världen. Man söker
  utmärkelsen på egen hand men behöver först nomineras av någon annan. Sedan behöver man ha ytterligare fyra personer, inom fyra lika områden, som stöder ens ansökan.


  – Det blir ganska många ansökningspapper, säger Pia Öhrling.


  Vad betyder utmärkelsen för dig?
  – Man får ett bra kontaktnät med folk utomlands. Leed Fellow har månatliga Teamsmöten där man kan diskutera aktuella frågor. Jag hoppas att jag kommer att kunna vara med på dem. Det betyder också att man blir lite bättre lyssnad på.


  Pia Öhrling är en av Sveriges främsta miljökonsulter med mer än 20 års erfarenhet inom miljöcertifiering och hållbara byggnader. Hon är utbildad byggnadsingenjör på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och 2010 startade hon företaget Piacon där hon i dag är vd.
  I företaget återfinns även miljösamordnaren Sue Clark som 2019 var den första i Norden att utses till Leed Fellow. Sue Clark flyttade nyligen tillbaka till hemlandet Kanada men är fortfarande kvar i företaget.


  – Hon har flyttat tillbaka till Kanada, så nu kommer vi att ha verksamhet där också. Vi tänker att vi kan ha en del att lära kanadensarna faktiskt och de har en del att lära oss.


  Fakta

  Leed
  Leed är utvecklat av U.S. Green Building Council och lanserades 1998. Leed är ett globalt certifieringssystem, som syftar till att identifiera, genomföra och mäta miljövänlig design, konstruktion, drift och underhåll.


  Skip to content